BOSCH CMC
Creative Marketing Communications

Onderstaand internetverhaal stond in de Scala-bijlage van Dagblad De Limburger:

23/10/'01 Vacature sites

Per 1 november stop weer een internetinitiatief; ditmaal in de vacaturebusiness. De toch niet kleine banenwebsite voor ‘Hbo-ers plus’ www.newmonday.com verdwijnt en gaat op in een van de andere VNU-initiatieven. Randstad en VNU trekken de stekker eruit, vanwege ‘de sterk gewijzigde arbeidsmarktomstandigheden’. In september, hield de vacaturesite www.BanenNet.nl (eveneens van VNU) er al mee op. Als je niet echt, en al jaren in die internetbusiness zit, is het lastig - zeker als de economie een beetje tegen dreigt te zitten - om een positie te verwerven.

Kijk maar naar de Limburgse internetbanengoeroe John Hufkens. Sinds jaar en dag is hij op dit gebied actief. Hij verzamelde tal van links, en scoort qua bezoek ‘hoog’ met zijn www.limburgvac.nl. De bezoekersaantallen zijn niet mis, bekijk zijn tellers maar. Het is misschien wel een van de drukst bezochte sites in onze provincie. Ook al kun je over hits en aantallen bezoekers altijd redetwisten, het geeft toch een indicatie.
Pakweg een derde van alle vacatures staan op het internet en dat zal alleen nog maar toenemen. Er zijn dan ook sites te over. En het is als gevolg daarvan een komen en gaan. Neem maar eens een kijkje op bijvoorbeeld een verzamelaar zoals www.allevacaturesites.nl. Grote partijen of supergespecialiseerde initiatieven hebben een kans, als zij zich sec op het internet concentreren. En niet per definitie, omdat ze – zoals bijvoorbeeld VNU met Intermediair (NewMonday was hun online partner) – ook in print behoorlijk actief zijn in diezelfde markt. De reclamemillimeters om personeel te werven zijn niet goedkoop, het juiste personeel blijft moeilijk te vinden, en dus proberen steeds meer bedrijven het ook via het internet.
De dagbladen, voor een belangrijk gedeelte van het plaatsen van vacatureadvertenties afhankelijk, hebben daar als antwoord een samenwerking met Jobtrack op geformuleerd. Al jaren geleden. Ook de vacatures in Dagblad De Limburger  bijvoorbeeld, kunt u via ‘de Limburg Personeel-link’ online nalezen. Jobtrack zegt bijna zevenduizend vacatures online te hebben, maar dat betreft wel vacatures in heel Nederland.

Het barst zoals gezegd van de vacaturesites. Regionaal, nationaal en internationaal. En ook daar wordt weer handig op ingespeeld door gespecialiseerde en relatief nieuwe jobzoekmachines, zoals het begin dit jaar gelanceerde www.careerkangaroo.com of de nu een jaar actieve Belgische ‘zoekmotor’ www.arbajob.com. Zij zoeken voor u online bij een of twee handenvol (Nederlandstalige) vacaturesites naar iets van uw gading. Equivalenten in Amerika en Canada, zoals www.job-search-engine.com, pluizen aldaar al sinds ’98 meer dan driehonderd vacaturedatabanken af. Hoe dan ook, misschien is dat nog wel de handigste manier op snel een aansprekende vacature - via het internet - te vinden.

Marc Bosch
 

N.B. De content en de links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>